De prijs wordt uitgereikt door de Belgische Federatie van de Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde LE DROIT HUMAIN (BFDH). Hij is bestemd om verenigingen of personen van een VZW die de idealen van de BFDH in hun vaandel hebben te ondersteunen en onder de aandacht te brengen. Met andere woorden, verenigingen of personen die de gelijke rechten van de mensen steunen of die vechten voor gelijke sociale rechtvaardigheid voor allen, zonder enig onderscheid.
De vzw Aropa is een organisatie die armoede bestrijdt - vooral bij kinderen in Oostende en omgeving. Ze bieden anonieme, niet structurele, crisishulp voor gezinnen en alleenstaanden met kinderen, onafhankelijk van officiële instanties en ondersteunen diegenen die door alle mazen van het net glippen en voor wie onmiddellijke hulp geboden wordt. De vzw probeert kinderen die in armoede leven evenveel kansen te geven als andere kinderen. De tussenkomsten zijn zeer concreet (medicijnen, brilletjes, (baby) kledij, (dubbele) buggy's, babybedje, kinderzitjes, matrassen, speelgoed, voeding, schoolgerief, winterjas en —schoenen, en verlopen zoveel mogelijk via erkende hulpverleners die aan thuisbegeleiding doen of op aangeven van brugfiguren en zorg coördinatoren van de scholen. Ongeveer 75% van de tussenkomsten die de vzw Aropa doet, betreffen de zeer kwetsbare groepen: zoals alleenstaande moeders met kinderen.

Waarom heet de prijs « Prijs Lucia de Brouckère »? Alle geselecteerde projecten verdedigen de waarden waarvoor deze militante vocht: het vrije denken, de wetenschap en de opvoeding.
Lucia de Brouckère (13 juli 1904 — 3 november 1982) was een chemicus, professor aan de ULB en voorvechtster van het secularisme. Zelf was zij Vrijmetselaar. Zij is Grootmeester Nationaal van de Belgische Federatie van LE DROIT HUMAIN geweest van 1960 tot 1963.
Contact : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.