Thema’s

De thema’s variëren van Loge tot Loge en zijn in twee grote categorieën onder te brengen: symbolisch en maatschappelijk.

- Enerzijds, doorloopt iedereen een symbolisch parcours.

Diverse werktuigen, die gebruikt worden door operatieve metselaars, worden van bij het toetreden tot de Loge aan de neofiet aangereikt en gerelateerd aan ethische en morele waarden. Hij wordt, samen met de andere Vrijmetselaars van de Loge uitgenodigd tot nadenken over de  verschillende interpretaties en het toepassen ervan in het dagelijks leven

- Anderzijds, worden er ook thema’s behandeld (maatschappelijke, filosofische, wetenschappelijke, historische...) waarbij soms tegenstrijdige, standpunten kunnen worden ingenomen. Vooroordelen worden in vraag gesteld en afwijkende ideeën tegenover elkaar afgewogen..

De uitdaging bestaat erin een evenwicht in de reflexie te vinden en symbolische en maatschappelijke aspecten te verbinden.

Florence r

De Loges

Binnen de Belgische Federatie Le Droit Humain vergaderen de Loges één tot vier keer per maand.

Zij werken naar eigen keuze ofwel aan de Vooruitgang van de Mensheid ofwel ter ere van de Opperbouwmeester van het Heelal ofwel beide.

Iedere Loge is vrij haar Werkzaamheden te wijden aan de studie van de symbolen, aan het arbeiden aan zichzelf en/of aandacht te hebben voor maatschappelijke problemen…

Alle thema’s die betrekking hebben op de mens in het algemeen of op zijn unieke karakter komen aan de orde: zowel filosofische, spirituele, maatschappelijke, psychologische, intellectuele en sociale en aspecten weerhouden de aandacht. Een lezing (een “bouwstuk”) heeft tot doel aan te zetten tot een persoonlijke reflectie over zichzelf en in relatie tot anderen. Hierbij blijft men trouw aan de grote Maçonnieke principes: het eerbiedigen en het verdedigen van de gelijkheid, de vrijheid en de menselijke waardigheid.

Na de uiteenzetting mag iedere Vrijmetselaar zich uitspreken. Hij zal hierbij zijn emoties beheersen en zich uitdrukken zonder vooroordelen. Het debat wordt in driehoeksvorm georganiseerd zodat iedereen de gelegenheid krijgt vrijuit te spreken.

Degene die in de Loge de principes van luisterbereidheid en respect ten aanzien van anderen oefent, zal ook buiten de Loge deze principes van verdraagzaamheid toepassen.

 

Le Droit Humain

De Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde “Le Droit Humain” werd meer dan een eeuw geleden opgericht om binnen de Vrijmetselarij de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevestigen. Le Droit Humain is de enige Internationale Gemengde Vrijmetselaarorde.

Zij is aanwezig op de vijf werelddelen.

Zij dringt geen enkel dogma op. Zij eist van haar leden geen enkel geloof in het bestaan van een opperwezen of van een scheppend beginsel.

Haar grondwet stelt:

Artikel 1 - Grondslag van de Orde

De Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde LE DROIT HUMAIN bevestigt de gelijkheid van man en vrouw.

Door het afkondigen van LE DROIT HUMAIN, wil de Orde dat zij beiden over de gehele wereld in gelijke mate maatschappelijke gerechtigheid zouden genieten in een mensheid bestaande uit vrije broederlijk georganiseerde samenlevingen.

Artikel 2 - Doelgerichtheid van de Orde

Om dit doel te bereiken, schrijft de Orde, bestaande uit Vrijmetselaars, mannen en vrouwen broederlijk verenigd, zonder onderscheid naar sociale, etnische, levensbeschouwelijke of godsdienstige achtergrond, een rituele en symbolische werkwijze voor, met behulp waarvan haar leden hun tempel bouwen voor de vooruitgang en de vervolmaking van de mensheid.

Artikel 3 - Beginselen van de Orde

Trouw aan het principe van « laïciteit » en de absolute gewetensvrijheid van eenieder eerbiedigend, arbeiden de leden van de Orde eraan de beginselen van vrijheid, gelijkheid en broederschap vaste vorm te geven en aan de verwezenlijking van de grootst mogelijke morele, intellectuele en geestelijke ontwikkeling voor alle mensen, hetgeen de eerste voorwaarde is voor het geluk dat ieder individu kan bereiken binnen een broederlijk georganiseerde mensheid.

De Orde is samengesteld uit autonome Federaties, Jurisdicties en Pioniersloges verspreid over 49 landen.

https://ledroithumain.international/implantations/ in het Frans of https://ledroithumain.international/locations/?lang=en in het Engels.

Het wetgevend orgaan van de Orde is het Internationaal Convent, dat samenkomt om de vijf jaar.

Daar zijn alle Federaties, Jurisdicties vertegenwoordigt. Daarnaast worden internationale colloquia georganiseerd met als doel te reflecteren rond onderwerpen met betrekking tot de Maçonnieke idealen en hoe ze in de praktijk om te zetten.